woensdag 11 februari 2015

YOU PIMPEL MY DAY

De pimpelmees biedt zich aan als onderwerp van deze blog. Ze verkennen paarsgewijs de nieuw opgehangen nestkast op mijn balkon. Het is niet eens een pimpelmezenkast, het is een mussenflat: drie-onder-één-kap, maar ze hebben duidelijk een optie genomen op deze woning. Grote neef de koolmees, die ook belangstelling toont, wordt resoluut verjaagd.

Pimpelmezen zijn prachtige, beweeglijke vogeltjes. Een mooi getekend kopje met een zwarte oogstreep over het pientere kraaloogje en een kek ringbaardje onder de ‘bolle’ wang langs. Hemelsblauw petje. Ook zijn vleugels en staart zijn hemelsblauw en vormen een mooi contrast met de zonnig gele borst en buik. Daarom heet hij natuurlijk cyanistes caeruleus, het blauwtje van de hemel.

In de Franse naam klinkt ook iets hemels door: la mésange bleue. Dat klinkt als ‘blauw half-engeltje’. Er is ook geen vogeltje dat de hemelse uitgelatenheid zo personifieert als de pimpelmees. Hij is de meest acrobatische van de tuinvogels, hangt met het grootste gemak ondersteboven aan takjes of voedernetjes en laat een mooi zilverig mezenliedje horen. Dit vogeltje pimps my day, for sure.

Waar toch die naam ‘pimpel’ vandaan komt? Het woord komt alleen maar voor in samenstellingen met mees en paars. Een pimpel is een klein likeurglaasje, en in Leiden en omstreken ook een puntmutsje. Als een pimpelmees opgewonden is – en dat zijn ze vaak en kortstondig - zet hij zijn blauwe kuif op tot een hemelsblauw puntmutsje.

En uiteraard is pimpelen een koosnaam voor drinken. Het gaat dan niet over de consumptie van vaasjes bier of bellen wijn, maar van (vele) kleine glaasjes likeur of jenever. De opgewekte mees op het uithangbord van het Amsterdamse café De Pimpel Mees heeft dan ook een jeneverglaasje in zijn vlerkje. Met zijn andere vlerk ontspannen in zijn zij ziet het er naar uit dat het niet bij één glaasje zal blijven.


‘Pimpel’ heeft de dynamiek van een kleine, snelle beweging. Hup, een graanjenevertje achterover. Hup, een graantje weggepikt uit de voedersilo. Floep, het vogelhuisje in. Waarschijnlijk is pimpelpaars een soort paars die voor je ogen danst. 

Een pimpelmees is niet alleen een lust voor het oog, hij is ook een estheetje. Hij bouwt een comfortabel nest met een dikke matras van mos. Dat nest stoffeert hij met zacht materiaal als mensen- of dierenhaar. Ooit trof ik in een verlaten nest de fluorescerend gele pluis van een tennisbal als stoffering aan. Een gepimpt nest, waar het hemelsblauwe engeltje prachtig bij zal hebben afgestoken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten