zaterdag 21 februari 2015

DAG GOOGLE

Afgelopen dinsdag was schrijver en komiek Ronald Snijders tafelheer bij ‘De wereld draait door’. Hij droeg een “gedicht” voor dat uit zeer kernachtige regels bestond die een raadselachtig verband met elkaar hadden. Het bleken de krantenkoppen te zijn van De Telegraaf die Snijders onder elkaar had gezet. Flauwe humor en een flauw gedicht.

Het leukst was de naam die hij voor dit genre had bedacht: kopdicht. Genootschap Onze Taal plaatste een oproep op facebook om ook een gedicht te maken ‘met de koppen van vandaag’. Dat leverde al even zouteloze rijtjes op. Krantenkoppen zijn, als het goed is, leesprikkels; ze sporen je aan het artikel te lezen. Maar het is geen poëzie.

Bij alle facebookkopdichten zat één reactie die mij aanzette tot verder lezen. Die reactie was van een dame die zei dat kopdichten een leuke variant waren van Google Poëzie. De link in haar bericht voerde mij naar een facebookpagina met googlegedichten. Het principe is eenvoudig: je typt een of meerdere woorden in in het zoekvenster van Google en de resultaten die je krijgt vormen soms een wonderlijke reeks zinnen die lijken op experimentele poëzie.

Eén van de leukste vond ik het gedicht ‘ik zag de’ dat hierboven staat. Grappig als een kleinkunstliedje. Zelf ben ik ook aan de slag gegaan. Bij ‘wil ik’ verscheen iets wat een soort happy end in zich heeft:
wil ik ook
wil ik scheiden
wil ik mijn ex terug test
wil ik hebben

De zoekopdracht ‘nooit mo’ leverde het volgende op:
nooit moeder worden
nooit moe
nooit moe zijn
nooit moe boezinge

Dat deed me onherroepelijk denken aan de speelse, Dadaïstische poëzie van Paul van Ostaijen. Zijn aanstekelijke gedichten zijn buitengewoon muzikaal en roepen een wereld aan beelden op. Als hommage aan Van Ostaijen googelde ik:
ik vis
ik vis sok
ik vispas als ik de vispas heb
ik vis maan roos


Maar de grootmeester zelf laat ieder at-random googlepoëem ver achter zich met zijn hartveroverende, levenslustige gedicht  ‘Marc groet ’s morgens de dingen’:
Dag ventje met de fiets op de vaas met de bloem
                                                   ploem ploem
dag stoel naast de tafel
dag brood op de tafel
dag visserke-vis met de pijp
                  en
dag visserke-vis met de pet
            pet en pijp
      van het visserke-vis
            goeiendag
Daa-ag vis
dag lieve vis
dag klein visselijn mijn
                                                                                                                                                                               


Geen opmerkingen:

Een reactie posten