zondag 11 januari 2015

HUMOR

Humor is de smaakmaker van het leven. Hoewel er ook zouteloze of flauwe humor is, is de meeste humor spicy. Er is scherpe humor. Wrange humor. Vette humor. Bijtende humor. Bittere humor.

De zachtste humor is milde humor, maar zoete humor bestaat bijvoorbeeld niet. Humor zet altijd dingen op scherp, laat ze even kantelen, tot je van je stoel valt van het lachen.

Humor brengt de ernstige zaken van het leven terug op menselijke maat. Er is galgenhumor over dood en vergankelijkheid, onderbroekenhumor over seks en (zelf)spottende humor over (eigen)waan.

Alles leent zich voor humor. Zelfs bloeddorst, zoals blijkt uit de onsterfelijk grappige stenigingsscène uit Monty Python’s Life of Brian.  Mannelijke acteurs die met een snerpend falset vrouwen spelen, die zich met een kunstbaard voordoen als mannen om als een meute hongerige wolven iedereen te stenigen die ‘Jehova’ zegt. Om je tranen te lachen.

Zonder comic relief worden de grote levensvragen ondragelijk zwaar. Humor helpt om zware kost te verteren. Eén van de collega-cartoonisten van de vermoorde Je suis Charlie’s zei het heel treffend: Met humor wijs je de dingen niet af, nee, het helpt je ze beter te verdragen. Humor hoort bij de condition humaine.

En zelfs de profeet had gevoel voor humor. Toen hij op straat begroet werd met ‘het gif zij met u’ in plaats van ‘vrede zij met u’ (in het Arabisch klinken beide begroetingen bijna hetzelfde), antwoordde hij: ‘En met u.’ Je zou bijna zeggen; een staaltje onvervalste nichtenhumor.

Afbeelding: Joep Bertrams' cartoon na de moord op de Charlie Hebdo-cartoonisten

2 opmerkingen:

 1. Incasseren van misplaatste humor kost kracht.
  Jammer genoeg zijn er teveel slappelingen.

  Vrolijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt gelijk, Rob. Incasseren is moeilijk.
  Ik heb trouwens nog ergens een Nederlandse versie van de Charlie Brown-stripbundels uit de zeventiger jaren met de titel 'Incasseren, Charlie Brown'. Je ziet een vrij neerslachtige Charlie met gebogen hoofd op een stoepje zitten. Ook dat is humor.

  BeantwoordenVerwijderen