maandag 21 juli 2014

HOE HEET

Vakantie. Wat ligt er nog op de plank aan blog-onderwerpen? O ja, mussen. Mussen die alles en groupe doen, en met drie lettergrepen: fladderen, kibbelen, peuzelen, nestelen, badderen. Daarom hebben ze waarschijnlijk zo’n goede pers: het zijn gezelligerds, die huismussen.

Dat is wel eens anders geweest. In de Griekse oudheid waren de mussen gewijd aan Aphrodite vanwege hun – volgens de Grieken – ontembare libido. Mussenvlees en –poep golden als lustopwekkend: een glaasje wijn met mussenpoep was het Griekse Viagra.

In de Middeleeuwen hadden mussen helemaal een slechte naam. Volgens de legende brachten ze de spijkers waarmee Jezus gekruisigd zou worden – die door zwaluwen waren verstopt -  weer terug. Als straf werden de mussenpootjes aan elkaar gebonden met een onzichtbaar touwtje waardoor ze alleen nog maar kunnen hippen.

Tegenwoordig vallen op gloeiend hete zomerdagen de mussen dood van het dak. Zegt men.

Een ander zomeronderwerp is embonpoint. Ik werd geïnspireerd toen ik een bootje zag dobberen op een waterplas met onderuitgezakt aan het roer een man in een korte broek met een flinke, bruine buik erboven. Embonpoint, de vergoelijkende term voor wat op heel veel stranden over zwem- en bikinibroeken heen hangt; een dikke rol buikvet. Het komt van het Franse ‘en bon point’, in goede conditie, en wordt bijna liefkozend gebruikt. Als een onsympathiek persoon dik is, spreek je eerder van vetkwab.

In de ‘Camera Obscura’, het magnum opus uit 1839 van Nicolaas Beets, dat hij schreef onder het pseudoniem Hildebrand, komen beide zomeronderwerpen samen in het verhaal ‘Een oude kennis. Hoe warm het was en hoe ver’
‘Het was een brandendheete vrijdagachtermiddag in zekere Hollandsche stad: zoo heet en zoo brandend, dat de mosschen (mussen, HvdG) op het dak gaapten, ’t welk op gezag der Hollandsche manier van spreken, de grootste hitte is, die men zich voor kan stellen.

Bij eene dergelijke weersgesteldheid  heeft men waarlijk te weinig medelijden met dikke menschen. Wààr is het, dat zij u dikwijls warm en benauwd maken, als ge u door bedaardheid en kalmte nogal schikken kunt in de hitte, door bij u te komen blazen en puffen en eene onweerstaanbare aanvechting te doen blijken om hun das los te maken, terwijl zij u met uitpuilende ogen aankijken; maar ook – de schepsels hebben het te kwaad.
Dikke mannen en dikke vrouwen van dit wereldrond! hetzij gij in de laatste jaren uwe knieën en voeten nog hebt kunnen zien, of dat gelukkig punt van zelfbeschouwing reeds lang hebt moeten opgeven! wie ter wereld met uw embonpoint, uw presentie, uw corpulentie spotten moge – in Hildebrands boezem klopt voor u een medelijdend hart.’

Vvvvaakantiehhh…

foto: http://slikopdeweg.blogspot.nl/search/label/Mus


Geen opmerkingen:

Een reactie posten